Stříbrná mince 1 Oz Britannia UK 2017 proof

Stříbrná mince 1 Oz Britannia UK 2017 proof

Stav skladu
Vyprodáno
Emisní náklad
7500 ks

Produkt je možné zakoupit také přímo v prodejnách České mincovny

Na produkt nelze uplatnit slevový poukaz.

Royal Mint BR17SO

Investiční mince britské královské mincovny Royal Mint jménem Britannia slaví výročí a při této příležitosti vychází speciální jubilejní emise vyražená z jedné trojské unce ryzího stříbra.

Velké národy světa své ideály, názory a ctnosti často promítají do antropomorfických symbolů – Rusové mají milující Matičku Rus, Francouzi svobodnou Marianne, Američané odvážného Strýčka Sama a Britové nezlomnou Britannii. Postava pojmenovaná po kolonii starověkých Římanů má podobu spanilé bohyně ozbrojené Neptunovým trojzubcem, štítem a korintskou přilbou. Tato mytická ochránkyně je po dva tisíce let symbolem ostrovního království – jeho síly a moci. Stala se kulturní ikonou, za obou světových válek povzbuzovala z propagandistických plakátů Brity ve válečném úsilí, zdobila známky a bankovky. Pochopitelně se stala také námětem mincí, a to ne ledajakých – stříbrné investiční mince Britannia již 20 let imponují investorům z celého světa.

Reverzní straně mince vévodí Britannia v plné zbroji, jejíž tělo má podobu mapy britských ostrovů. Na pozadí je pak patrná ještě vlajka Velké Británie a v pravé části reverzu se nachází speciální jubilejní značka – trojzubec s číslovkou 20. Autorem originálního výtvarného návrhu se stal mladý designér Louis Tamlyn. Averzní strana mince náleží atributům emitenta – tj. nominální hodnotě 2 POUNDS (GBP), portrétu královny Alžběty II. a textu „ELIZABETH II D G REG F D“ (Alžběta II., z Boží milosti královna, ochránkyně víry).

Součástí každé mince je booklet v anglickém jazyce, který představuje Britannii napříč dějinami a přibližuje autorovu inspiraci.

Specifikace

Číslo
84142 -751
Autor averzu
Jody Clark
Autor reverzu
Louis Tamlyn
Číslovaná emise
Ne
Certifikát
Ano
Materiál
Stříbro
Ryzost
999 / 1000
Váha
31,21 g
Průměr
31,21 mm
Balení
černá koženková etue
Česká mincovna
Loading...