Česká mincovna má velký úspěch s Františkem Josefem I. Dobové dukáty téměř vyprodány

V Jablonci nad Nisou se rozhodli připomenout dnešní 100. výročí úmrtí rakousko-uherského císaře Františka Josefa I. vydáním speciální sady zlatých dukátů s vyobrazeními mocnáře a českého krále.

Ačkoli se česká veřejnost většinou k této části historie naší země vstřícně nestaví, jméno Františka Josefa I. má řadu příznivců. O tom svědčí fakt, že tato unikátní sada zlaté repliky dobového dukátu z roku 1868 a zlaté pamětní medaile inspirované přelomem 19. a 20. století, je z velké části rozebraná. Šanci na získání sady mají poslední zájemci.

„Magickou přitažlivost má jednak toto výročí, ale hlavně i unikátnost ražby,“ vysvětluje si marketingový manažer České mincovny Lukáš Jokl tento nevídaný prodejní úspěch. Na jaře v Mincovně zažili podobnou euforii s jiným českým panovníkem – Karlem IV. Mince a medaile mizely doslova pod rukama.

František Josef I. zemřel 21.11.1916, právě uprostřed zuřící První světové války. Monarchie bojovala na mnoha frontách a četné národy mocnářství se těšily na vznik nebo obnovu samostatných států.

Češi a František Josef I.

Češi pod mocnářstvím trpěli, ale k císaři si uměli najít vztah. Přezdívali mu poněkud ironicky „starej Procházka“. Svůj vztah k této historické osobnosti líčí i tvůrce jedné z těchto dvou sběratelsky mimořádně atraktivních ražeb, Michal Vitanovský:

„Od dlouholetých mladistvých nesympatií jsem se přes neutrální pohled ve středním věku konečně dopracoval k jistému lidskému pochopení. Jako volná inspirace mě oslovila historická medaile z přelomu 19. a 20. století. Z jejího reliéfu jsem převzal myšlenku konfrontace mládí a stáří na příkladu jediného člověka, jehož dva profily hledící na sebe odděluje od sebe 68 let.“

Premiéra v řemesle

Hlavním motivem zadní strany obou ražeb je pak dvouhlavý císařský orel. Aby replika i nová medaile byly historicky věrné, je jejich hrana vroubkovaná. To přesně odpovídá dobové předloze. Vroubkování hrany je pro Českou mincovnu premiérou!

Zlaté dukáty z České mincovny nejsou unikátní jenom výročím a omezeným nákladem ražby. Vznikly totiž ve spolupráci s Českou numismatickou společností a jejími členy. Jejich sběratelská kvalita je tak garantována víc než kdy jindy.

Oba dukáty v sadě jsou z celkem 7,98 g dukátového zlata o ryzosti 0,986 a celá sada stojí 12 950 Kč.