Česká mincovna razí společnou sadu s Rakouskou mincovnou

Česká mincovna a Münze Österreich představily na půdě rakouského velvyslanectví v Praze společnou ražbu mince a medaile na motivy Svatováclavské koruny. Unikátní projekt spojil tuzemskou mincovnu s jejím rakouským protějškem, jenž se pyšní osmisetletou tradicí a světovým věhlasem. Z mincovních dílen vzešly zlatá rakouská mince s podobiznou Rudolfa II. a stříbrná medaile s motivem knížete Václava. Určeny jsou především pro sběratele a investory.

„Spolupráci s naším rakouským partnerem vnímáme jako výjimečnou příležitost především pro sběratele a investory. Kombinace zlaté mince z produkce Münze Österreich a stříbrné medaile z České mincovny představuje unikátní spojení, sadu, která obohatí každou sbírku,“ domnívá se ředitel České mincovny a člen jejího představenstva Radek Šulta.

Emise sady je striktně limitovaná počtem pěti set kusů. Nápad vytvořit společnou sadu mince a medaile, iniciovaný Českou mincovnou, navazuje na záměr Rakouské mincovny razit v letošním roce zlatou minci o nominální hodnotě 100 eur, která bude tematicky věnována právě Svatováclavské koruně coby koruně jedné z historických zemí dědičně držených Habsburky.

Lícová strana zlaté mince nese královskou korunu, z rubu pak shlíží Rudolf II. s dominantou Hradčan v pozadí. Motiv Svatováclavské koruny zdobí rovněž lícovou stranu stříbrné medaile, z rubu pak vystupuje svatý Václav s chrámem svatého Víta v pozadí. Autorem návrhu rakouské mince je Herbert Wähner, mince obsahuje 16 gramů čistého zlata a má průměr 30 milimetrů. Autorem medaile z dílny České mincovny je Zbyněk Fojtů, medaile váží 16 gramů a má průměr 34 milimetrů.

„Investice do zlata v podobě mincí je z hlediska zákazníka zajímavá zejména kvůli osvobození od DPH. Sběratelskou hodnotu pak dále navyšuje velikost emise. Česká mincovna chce v uvádění sběratelsky hodnotných produktů pokračovat i nadále. Proto pro investory a sběratele chystáme novinku, kterou představíme koncem listopadu,“ uvádí Tomasz Surdy, obchodní ředitel České mincovny a expert na investice do komodit.

Více o České mincovně:

Česká mincovna je pokračovatelkou dlouhodobých tradic mincovnictví na území českých zemí. Byla založena po rozpadu České a Slovenské federativní republiky na dva samostatné státy v roce 1993. Od svého vzniku je Česká mincovna výhradním dodavatelem oběžných a pamětních mincí pro potřeby centrální banky České republiky. Kromě toho rozvíjí vlastní výrobu medailí, replik historických mincí, žetonů a medailonků.

Více o Rakouské mincovně:

Münze Österreich neboli Rakouská mincovna je oficiální a jedinou mincovnou v Rakousku. Její tradice se datuje do doby před 800 lety, kdy vznikla původní Wiener Münze. Razily se zde různé druhy mincí - krejcary, dukáty, groše, zlaté guldeny nebo šilinky. Od roku 2002 se zde razí i rakouské euro. Její investiční mince patří mezi nejvyhledávanější na světě. Věhlas si Rakouská mincovna získala také tím, že vyrobila svého času největší minci světa Wiener Philharmoniker o hmotnosti 1000 uncí, průměru 37cm a tloušťce 2cm.