Česká mincovna rozšířila řadu zlatých investičních medailí o motiv Františka Palackého

Kilogramová medaile František Palacký je další ze série řady České bankovky na českých medailích, kterou Česká mincovna vydává od roku 2010. Vychází v nákladu sto kusů a investor za ni dá 1 380 000 Kč.  Od roku 2005, kdy Česká mincovna vydala první vysokohmotnostní investiční medaili, vzrostla jejich emisní cena o téměř 180 procent. Největší podíl na tom měla rostoucí cena zlata.

Typickým investorem, který v České mincovně nakupuje investiční medaile, je majitel prosperující firmy, zástupci z řad úspěšných sportovců či celebrit. Mincovna nabízí zájemcům o investici do drahých kovů vedle zlatých medailí také zlaté slitky a mince, od loňského roku také tzv. Smart mince. Z hlediska ochrany investice jsou přitom mince a medaile výhodnější než zlaté slitky. Jejich umělecká a sběratelská hodnota totiž investici chrání před krátkodobými výkyvy cen zlata na trhu. „Naši zákazníci oceňují především to, že jim medaile a mince kromě investiční příležitosti nabízí i umělecký požitek, je to věc rozumu, ale i citu,“ uvedl ředitel České mincovny Radek Šulta.

Klienti České mincovny sází především na fakt, že investiční zlato investici nejen ochrání před inflací, ale v čase postupně zvyšují její hodnotu. Cena této komodity dlouho rostla kvůli slábnoucímu dolaru. To už dnes neplatí. „Zlato roste prakticky ve všech světových měnách a i tehdy, když dolar posiluje,“ vysvětluje obchodní ředitel mincovny Tomasz Surdy. „Momentálně se zlato nachází ve své korekční fázi, jsme ale přesvědčeni, že ještě nevyčerpalo všechny své možnosti,“ doplnil.

VÝVOJ CENY ZLATÝCH INVESTIČNÍCH KILOGRAMOVÝCH
MEDAILÍ ČESKÉ MINCOVNY

rok emise Motiv
emisní cena
2005 Vstup do EU 500 000 Kč
2006 2. výročí vstupu do EU 600 000 Kč
2007 50. výročí Římských dohod – Vznik EU 670 000 Kč
2008 Vstup ČR do schengenského prostoru 700 000 Kč
2009 Předsednictví ČR v Radě EU 900 000 Kč
2010 T. G. Masaryk 950 000 Kč
2011 Ema Destinnová 1 200 000 Kč*
2012 František Palacký 1 380 000 Kč

* v roce 2011 se krátkodobě dostala na maximum 1 500 000 Kč

Jednotlivé medaile František Palacký budou očíslované, což dále zvyšuje jejich sběratelskou hodnotu. Averzní stranu nově vyražené medaile zaujímá portrét Františka Palackého. Na reverzní straně je vyobrazena velká orlice – symbol Moravy a Slezska. Tělem a křídly orlice prolíná silueta kroměřížského zámku, kde se Palacký zúčastnil v roce 1848 zasedání ústavodárného říšského sněmu habsburské monarchie. Autory medaile jsou akademický malíř Oldřich Kulhánek, autor českých bankovek, a Vladimír Oppl, renomovaný akademický sochař. Mezi jeho díla patří například dvacetikoruny se symbolem sv. Václava. Medaili s motivem Františka Palackého je možné rezervovat na e-shopu České mincovny.

***
Česká mincovna sídlící v Jablonci nad Nisou svým vznikem navázala na dlouholetou tradici ražby mincí na území Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Po celou dobu své existence je výhradním a jediným oprávněným dodavatelem oběžných a pamětních mincí pro potřeby České národní banky. Na svém kontě má i ražbu oběživa pro zahraničí centrální banky. Rozvíjí vlastní výrobu pamětních medailí, medailonků, Smart mincí a replik historických platidel. Zabývá se také distribucí zlatých investičních slitků.