Česká mincovna vydává medaili pro české templáře

(Jablonec nad Nisou, 23. 1. 2012) – Česká mincovna, výhradní dodavatel tuzemských oběžných mincí, vydává zlatou a stříbrnou medaili Řádu templářů. Razí je k příležitosti výstavy Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů na zámku Zbiroh, kde jsou také vystaveny. Medaile s vyobrazením historických i současných templářských relikvií jsou unikátním projektem české větve Řádu templářů.  O medaili, která stojí ve zlatě 30 tisíc a ve stříbře 2 tisíce korun, je velký zájem.

„Jsme pyšní na to, že jsme byli vybráni jako exkluzivní dodavatel jednoho z historicky nejvýznamnějších řádů. Předpokládáme, že novými majiteli medailí se stanou nejen templáři po celém světě, ale také čeští sběratelé a investoři do drahých kovů, kteří hledají výjimečné motivy,“ řekl ředitel a člen představenstva České mincovny Radek Šulta.

Medaile byly vyraženy u příležitosti výstavy Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů, která se koná ve zbirožském zámku od 13. ledna do 18. března 2012. Výstava představuje nedávno objevený renesanční obraz tváře Leonarda da Vinci a dále předměty z 12. až 14. století vážící se k rytířskému řádu templářů.

„Medaile výstavu velmi zajímavě doplňuje. Je to výborné doplnění kolekce pro sběratele, ale může to být i vítaná památka pro ty, kdo se o numismatiku primárně nezajímají. Jak se totiž během výstavy ukázalo, o templářství je obrovský zájem,“ konstatoval Jaroslav Pácha, majitel zámku Zbiroh a jeden z členů české větve templářů.

V souladu s očekáváním je velký zájem i o samotné medaile. Za dva dny od jejich představení na výstavě se prodalo třikrát víc, než je u medailí tohoto typu obvyklé. „To je velký úspěch, když vezmeme v úvahu, že zlatá medaile stojí desítky tisíc,“ vyzdvihl obchodní potenciál medailí obchodní ředitel České mincovny Tomasz Surdy.

Na averzní straně medaile se nachází výjev z dobové pečeti Řádu templářů, kde dvojice rytířů ve zbroji společně sedlá jednoho koně. Jedním z možných výkladů tohoto symbolu je slib chudoby, který odpřísáhli zakládající členové řádu. Nebo může jít o symboliku duality či konfliktu uvnitř řádu. Existuje také názor čerpající z Bible, že jedním z vyobrazených jezdců je templářský rytíř a druhým Ježíš Kristus. V opisu averzu se dále nacházejí významná data řádu a latinské heslo užívané templářskými rytíři, které v překladu zní „Ne nám, Pane, ne nám, ale svému jménu dej slávu“.

Na reverzní straně je vyobrazen novodobý templářský erb společně s novodobým názvem řádu „Ordre Souverain et Militaire du Temple de Jerusalem“, pocházejícím z 30. let 20. století. Na datum změny názvu rytířského řádu odkazuje také jeden z letopočtů na averzní straně (1932).

Stříbrnou medaili v ceně 2000 Kč a zlatou za 30 000 Kč je možné koupit buď přímo na výstavě nebo v e-shopu České mincovny (www.mint.cz).

TECHNICKÉ PARAMETRY MEDAILÍ:

Zlatá o ryzosti 999,9: Stříbrná o ryzosti 999:
hmotnost 15,56 g hmotnost 13 g
průměr 28 mm průměr 28 mm