Česká mincovna vydává repliku jáchymovského tolaru

Jáchymovský šlikovský tolar patřící mezi nejvýznamnější české mince ražené v 16. století je první ze šesti replik historických platidel, které v rámci své unikátní kolekce Hold historickým mincovnám letos uvádí na trh Česká mincovna. Slavnostní křest tolaru proběhne 17. března v jáchymovském muzeu.

V rámci nové kolekce České mincovny vychází letos celkem šest replik tolarů, které budou postupně představeny v Jáchymově, Kutné Hoře, Praze, Opavě, Olomouci a Kroměříži. Každá je vytvořena výhradně podle originálního historického platidla a vyražena z jedné trojské unce ryzího stříbra.

„Touto kolekcí vzdáváme hold odkazu starých mincmistrů kutnohorských, pražských, jáchymovských a dalších. Jako jediná tuzemská mincovna oprávněná razit mince emitované Českou národní bankou svou činností navazujeme na jejich práci a cítíme se tím být zavázáni,“vysvětlil člen představenstva a ředitel České mincovny Radek Šulta.

Jáchymov coby významné evropské naleziště stříbra zažíval v první polovině 16. století období velkého růstu a prosperity. Jáchymovský tolar se v českých zemích začal razit již v roce 1516. Replika České mincovny představuje z hlediska vývojového nejmladší a po výtvarné stránce nejzdařilejší typ. V této podobě byl ražen v letech 1526 až 1528.

Patronaci nad jednotlivými replikami převzaly vybrané instituce – pro Jáchymovský tolar je to Muzeum Karlovy Vary, které spravuje Královskou mincovnu Jáchymov, respektive muzeum umístěné v její historické budově. Tam také bude 17. března v 15.00 tolar pokřtěn při příležitosti prvního z cyklu setkání s Českou mincovnou. Na něm budou přednášet historici profesor Petr Vorel, který převzal odbornou garanci nad celým projektem, a RNDr. Michal Urban. Replika, která bude nabízena včetně brožurky s odbornými texty popisujícími ekonomický a historický kontext jejího vzniku, stojí 1 570 Kč a bude jí možné na místě zakoupit.

„Křest repliky jáchymovského tolaru je skvělou příležitostí k tomu, abychom si v úžasných prostorách Královské mincovny, kde nyní sídlí naše muzeum, připomněli, jak významné horní město Jáchymov v 16. století bylo,“ konstatovala ředitelka Muzea Karlovy Vary Lenka Zubačová.

Replika jáchymovského šlikovského tolaru

Materiál: Ag 999
Váha: 31,1 g
Průměr: 31 mm
Autor: ak. soch. Jan Lukáš

***
Česká mincovna sídlící v Jablonci nad Nisou svým vznikem navázala na dlouholetou tradici ražby mincí na území Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Po celou dobu své existence je výhradním a jediným oprávněným dodavatelem oběžných a pamětních mincí pro potřeby České národní banky. Na svém kontě má i ražbu oběživa pro zahraničí centrální banky. Rozvíjí vlastní výrobu pamětních medailí, medailonků, Smart mincí a replik historických platidel. Zabývá se také distribucí zlatých investičních slitků.