Česká mincovna vyrazila za 20 let existence 3,38 miliard kusů kovového oběživa a v loňském roce prodala zlato za 705 miliónů korun

Už je tomu 20 let, co v Jablonci nad Nisou otevřela svůj provoz Česká mincovna. Od listopadu 1993, kdy tehdejší ministr financí s guvernérem České národní banky slavnostně přestřihli pásku, se toho hodně změnilo. Novodobým milníkem České mincovny se stal rok 2010, kdy se mincovny ujal nový majitel – společnost Monetica. Během tří let se mu podařilo vytvořit ze společnosti primárně orientované na výrobu mincí a medailí moderní obchodně-výrobní společnost.

„Nejaktuálnějším počinem je pro nás nová prodejna v Brně, která bude zákazníkům sloužit od 19. června,“ uvádí Radek Šulta, ředitel České mincovny. Od roku 1993 Česká mincovna razí oběživo a od roku 1994 pamětní mince pro potřeby Českého státu. „Nadále se budeme zasazovat o to, abychom byli spolehlivým dodavatelem České národní banky, která je pro nás zákazníkem číslo jedna,“ doplnil Šulta.

Hospodářské výsledky České mincovny v roce 2012
Hospodářské výsledky mincovny za rok 2012 ukazují růst zájmu Čechů o zlato. Tržby mincovny totiž vzrostly oproti předchozímu roku o šest procent. „V loňském roce jsme dosáhli rekordní tržby 705 milionů korun, což je o 39 milionů více než v roce 2011. Zatímco investičních slitků a medailí jsme prodali zhruba stejně, pamětních a investičních mincí jsme prodali téměř dvakrát tolik. Oproti roku 2011, kdy prodeje mincí dosáhly 70 milionů korun, se vyšplhaly na 133 milionů v roce 2012,“ uvedl Šulta

Bilance na trhu se zlatem
Za dobu existence České mincovny, především pak od roku 2005, došlo k enormnímu zhodnocení zlata, které je podstatou pamětních mincí a medailí, jež mincovna produkuje. „Vrcholem byl rok 2011, kdy Česká mincovna zaznamenala za srpen tržbu 160 milionů korun jen za investiční slitky, rekordní denní tržba dosáhla 30 milionů korun. V roce 2011 dosáhla cena zlata absolutního maxima 1895 USD za trojskou unci. V dalším roce zlato drželo dobyté pozice a v celkovém průměru dosáhlo lepšího výsledku než v předchozím roce - 1 669 USD za trojskou unci,“ uvedl Šulta. Pád zažilo zlato v letošním roce, kdy se dvakrát krátkodobě po sobě přiblížilo hranici 1 320 USD za trojskou unci. „Důvodem byl především výprodej tzv. papírového zlata, fyzické zlato v podobě slitků a mincí naopak zažilo nebývalý vzestup, mnoho našich zákazníků využilo poklesu cen k nákupu,“ doplnil Šulta.

graf č. 1: Tuzemští investoři by kromě ceny zlata na burze měli také sledovat vývoj kurzu koruny vůči americkému dolaru. Na grafu je vidět, že růst ceny zlata byl v USD ještě razantnější než v Kč. Důvodem je sílící kurz tuzemské měny.

Vlajkovou lodí České mincovny jsou kilogramové investiční medaile

Vývoj na trhu se zlatem lze dobře dokladovat na růstu ceny vlajkové lodi České mincovny – kilogramové investiční medaile, kterou mincovna razí již od roku 2005. První vydali v Jablonci nad Nisou v době, kdy se unce zlata prodávala na burze za 430 USD. Letošní medaile vyšla v březnu, kdy se cena trojské unce pohybovala kolem 1 600 USD, tedy skoro čtyřikrát více. „Do ceny medaile vstupují kromě ceny zlata i další faktory. Významným faktorem je na jedné straně DPH, které musíme odvést státu, na straně druhé je to sběratelská hodnota daná především velmi nízkým nákladem těchto medailí. I z tohoto důvodu není cena pamětních medailí tolik volatilní. Medaile si i přes nedávný pokles drží mezi sběrateli svou cenu,“ uvedl Šulta.

2005 Vstup do EU 500 000 Kč
2006 2. výročí vstupu do EU 600 000 Kč
2007 50. výročí Římských dohod Vznik EU 670 000 Kč
2008 Vstup ČR do schengenského prostoru 700 000 Kč
2009   Předsednictví ČR v Radě EU 900 000 Kč
2010 T. G. Masaryk 950 000 Kč
2011 Ema Destinnová 1 200 000 Kč
2012 František Palacký  1 380 000 Kč
2013 Božena Němcová 1 470 000 Kč

tabulka č.1: Investiční medaile jsou zatíženy DPH, přesto se jim dařilo v posledních letech velmi dobře. Investice do kilogramové medaile v roce 2005 se znásobila více jak čtyřikrát.

Zlaté pamětní mince jsou mezi Čechy stále populárnější

Českých zlatých pamětních mincí vyrazila mincovna za dobu své existence takřka 290 tisíc a spotřebovala na to přes 3,2 tuny zlata. Emisní množství v průběhu let rostlo společně s růstem životní úrovně Čechů a také s tím, jak rostla popularita zlata jako investice. „Zatímco v roce 1995 se pohyboval náklad pamětních zlatých mincí mezi 1000 – 2000 ks, o deset let později v roce 2005 to již bylo 6000 ks. Od roku 2011, kdy jsme zaznamenali v Česku prudký nárůst zájmu o zlato, vzrostl náklad v roce 2013 na 14 000 ks. Také provedení mincí se mění. Zatímco v roce 2005 jsme pro Českou národní banku razili zlaté pamětní mince o hmotnosti jedné pětiny unce (6,22 g), dnes již to jsou mince půluncové (15,55 g) a uncové (31,1 g), jejichž cena je 17 200 Kč, resp. 35 000 Kč,“ uvedl Šulta.

Aktuální cena
Název Emise Hmostnost Ryzí kov Tržní cena
Sada čtyř mincí Koruna Česká 1996 57,5g 51 202 Kč 150 000 Kč
Sada čtyř mincí Karel IV 1999 1999 57,5 g 51 202 Kč 200 000 Kč
2 000 Kč Rotunda ve Znojmě 2001 22 g 5 539 Kč 52 500 Kč
2 500 Kč Papírna Velké Losiny 2006 7,78 g 6 928 Kč 55 000 Kč
5 000 Kč Gotický most v Písku 2011 15,55 g 13 847 Kč 30 000 Kč

tabulka č.2: Sběratelská hodnota zlatých pamětních mincí tvoří v porovnání s cenou ryzího kovu až devadesát procent ceny.

Česká mincovna již vyrazila 3,38 miliard kusů kovového oběživa

Oběžných mincí bylo vyraženo 3,38 miliard kusů v hodnotě takřka 14,5 miliardy korun. Na kanadské a německé mince, které můžete ještě občas najít ve svých peněženkách, připadá zhruba 700 milionů kusů v hodnotě 4,35 miliard korun. Mincí z jablonecké České mincovny mají Češi ve svých peněženkách 2,7 miliardy kusů v hodnotě přes 10 miliard korun. Nejvíce oběžných mincí vyrazila mincovna v roce 2002, za rok to bylo přes 197 milionů kusů.