Česká mincovna zvěční Chomutov v jednom kilogramu stříbra

25.04.2012

Motiv města Chomutova je druhým, který Česká mincovna vyrazí do stříbra v rámci série Statutární města České republiky. Medaile z této sady, která  je věnována dvaceti šesti statutárním městům, vycházejí dvakrát do roka a nesou jeden významný primát – mají největší průměr z celé produkce České mincovny, rovných 90 mm.

Kilogramové provedení medaile Statutární město Chomutov vychází v omezeném nákladu 100 ks a půlkilogramové v nákladu 300 ks. Těžší varianta zájemce přijde na necelých padesát tisíc, lehčí varianta stojí bezmála dvacet osm tisíc korun. Medaili Česká mincovna představí na 17. Chomutovských slavnostech, které se konají ode dneška do neděle 22. dubna.

„Podobně jako v případě první medaile věnované Plzni, kterou jsme vydávali loni, předpokládáme zájem sběratelů z celé České republiky. Očekáváme ale také zájem místních patriotů,“ uvedl Radek Šulta, ředitel České mincovny a chomutovský rodák. „Kdo sesbírá sérii až do posledního města, bude se moci pyšnit ojedinělou sadou, která v kompletní podobě dále znásobí svou hodnotu,“ doplnil.

Lícní strana medaile zobrazuje panoramatický pohled na historické centrum Chomutova v kruhové výseči, do něhož zasahuje historická dominanta města - plasticky ztvárněný kostel Nanebevzetí Panny Marie s městskou věží. Motiv rubové strany je pro celou sérii společný. Z rastru s názvy všech statutárních měst v pozadí vystupuje dominující mapa České republiky. Na mapě jsou vyznačeny řeky, pohoří a body, které symbolizují polohu 24 statutárních měst.

Původně byla sada složena z  24 medailí. V březnu tohoto roku však byla novelou zákona o obcích jmenována další dvě statutární města, Prostějov a Jablonec nad Nisou, sídelní město České mincovny. Mincovna tedy bude muset vzhled rubové strany dalších medailí změnit. „V době výroby razidel čekala novela na podpis prezidenta. Stříbrná medaile s motivem města Chomutova nese ještě původní rubovou stranu a stává se tak jakousi sběratelskou raritou,“ vysvětlil obchodní ředitel České mincovny Tomasz Surdy.

***

Česká mincovna sídlící v Jablonci nad Nisou svým vznikem navázala na dlouholetou tradici ražby mincí na území Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Po celou dobu své existence je výhradním a jediným oprávněným dodavatelem oběžných a pamětních mincí pro potřeby České národní banky. Na svém kontě má i ražbu oběživa pro zahraničí centrální banky. Rozvíjí vlastní výrobu pamětních medailí, medailonků, Smart mincí a replik historických platidel. Zabývá se také distribucí zlatých investičních slitků.

Česká mincovna