Dukáty z kroměřížských sbírek ožijí na replikách z České mincovny

Kabinet mincí a medailí, který v loňském roce rozšířil nabídku stálých expozic Arcibiskupského zámku v Kroměříži, se letos dočká speciální pozornosti od jablonecké České mincovny. Ta ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc, Arcibiskupským zámkem v Kroměříži a Arcibiskupstvím olomouckým připravila triptych replik pozoruhodných dukátových ražeb, které kroměřížská sbírka ukrývá. Slavnostní uvedení první z nich proběhne v prostorách návštěvnického centra kroměřížského zámku ve středu 13. května od 18:00.

„Myšlenka takto podpořit Kabinet mincí a medailí vzešla z naší dlouhodobé spolupráce s institucemi, které mají kroměřížské sbírky pod svým patronátem,“ uvedl Lukáš Jokl, marketingový manažer České mincovny. Není to poprvé, co v Jablonci nad Nisou razí repliku z této sbírky, naposledy Mincovna připomněla tolar biskupa Karla z Liechtensteina. „Hlásíme se tím k tradici více jak tisíce let ražby mincí na našem území a zároveň tím finančně přispíváme na chod těchto sbírek, což je naší dlouhodobou strategií,“ doplnil Jokl.

Triptych replik vydaných na základě originálních mincí připomene po jedné dukátové ražbě z každého ze tří duchovních států zastoupených ve sbírce – kurfiřtství mohučského, trevírského a kolínského. Jako první byl zvolen dukát Franze Ludwiga von Pfalz-Neuburg, mohučského arcibiskupa a kurfiřta. Česká mincovna razí repliku z dukátového zlata ryzosti 986/1000 a zájemce za ni zaplatí 6 250 Kč. „Náklad je omezený na 200 kusů. To znamená, že se bude jednat o sběratelsky cennou záležitost,“ uzavřel Jokl.

Při příležitosti slavnostního uvedení repliky dukátu Franze Ludwiga von Pfalz-Neuburg zazní dvě přednášky o životě tohoto duchovního aristokrata, dukátových ražbách a o jedinečnosti místní sbírky. Zájemci se budou také moci vydat na komentovanou prohlídku Kabinetu mincí a medailí nebo se zúčastnit Noci literatury, která na uvedení replik navazuje.

„Zajímavostí replikované mince je pojetí reverzní strany, která vyobrazuje kráčejícího lva ohlížejícího se směrem k ruce vystupující z oblaku, jež ho vede na šňůře. Výjev, doplněný slovy Deo duce (Pod Božím vedením), symbolizuje osobu samotného vydavatele mince Franze Ludwiga, který tím dává na odiv své vynikající postavení ve společnosti,“ uvedl Miroslav Myšák, kurátor Kabinetu mincí a medailí.