Ivana Zemanová pokřtila unikátní stříbrné mince s broušenými kameny z českého křišťálu

Manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová v Jablonci nad Nisou pokřtila sadu stříbrných mincí s broušenými křišťálovými kameny, které představují začátek nového projektu společností Česká mincovna a Preciosa pod názvem „Crystal Coin“.

„Já mám ráda zelenomodré odstíny, proto bych si vybrala minci s motivem květiny. Navíc je to mince, která se hodí jako dárek, protože je k narozeninám,“ uvedla manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová, když s představiteli České mincovny a Preciosy sadu tří mincí slavnostně pokřtila. Stříbrnou minci k narozeninám totiž zdobí tři kamínky v podobě okvětních lístků.

Showroom Preciosa Group

Při této příležitosti manželka prezidenta slavnostně přestřihla pásku při otevření nové reprezentativní vzorkovny společnosti Preciosa, která tak vytvořila prostor oplývající prestiží a elegancí. Chce se v něm představovat mimo jiné svým zahraničním partnerům, jak potvrzuje její marketingová ředitelka Andrea Kroupová: „Preciosa je jednou z nejvýznamnějších sklářských firem světa a za svůj úspěch vděčí lidem ovládajícím své  řemeslo a tomuto regionu, který položil základy tradice výroby broušeného křišťálu.“

Nová vzorkovna navozuje atmosféru regionu, kterému vděčí křišťálové sklo za svůj původ. Návštěvníky uvítají provazy deště reprezentované závěsy s broušenými kameny, křišťálová bouřka nebo skleněná duha skládající se z palety sklářských tyčí. Z dalších prvků tu jsou i lustry s odrazem duše, známé dílo od návrhářky Evy Eisler.

Crystal Coin jako spojení řemesel

Řemeslná tradice regionu překračuje hranice oborů. Proto Česká mincovna iniciovala vznik mincí, které v sobě spojují dvě významné jablonecké tradice. Medailérství a sklářství. Vznikl tak projekt Mincovny a Preciosy pod značkou Crystal Coin.

Mincovna razí stříbrné mince opatřené broušenými kameny z Preciosy. Právě ty paní Ivana Zemanová v Jablonci nad Nisou pokřtila. Mince s motivy motýla, květiny a labutě symbolizují dárek pro štěstí, k narozeninám a z lásky. Jsou výsledkem společné práce jabloneckých návrhářek Petry Kobrlové, Ireny Hradecké a Veroniky Součkové.

Preciosa s Českou mincovnou už mají první krůčky vzájemné spolupráce za sebou. Velkou pozornost vzbudila exkluzivní zlatá pamětní medaile podle návrhu dnes již zesnulého designéra Bořka Šípka. Ta má přímo ve svém středu lupu.

„Propojení křišťálu a mince není ve světě mincovnictví až tak neobvyklé, všichni výrobci však používají drobné konfekční kameny. Aby někdo vytvořil celý plastický motiv za použití velkých speciálních kamenů, to jsme ještě neviděli. Troufám si říci, že jsme v tom s Preciosou jediní na světě,“ uvádí Aleš Brix, obchodní ředitel České mincovny s tím, že očekává velký zájem na zahraničních trzích.

Prodejní cena na českém trhu je stanovena na 4 950 korun za jednu minci. Za hranicemi Mincovna sadu již úspěšně prezentovala na největším světovém veletrhu Word Money Fair. Teď se chystá se svým projektem do USA na druhý největší veletrh, který se letos koná v Anaheimu.

Tradiční jablonecká řemesla

Preciosa a Česká mincovna tak chtějí společně vyprávět příběh svého regionu a představit světu tradiční jablonecká řemesla. Česká mincovna totiž sdílí s Preciosou nejen kraj, ale i hodnoty. Obě společnosti se profilují v podobném segmentu luxusních produktů a staví na řemeslné a umělecké hodnotě svých výrobků. Každá ze společností samozřejmě jde trochu jiným směrem - bižuterie a dekorace vs. sběratelství a investice. Synergii firmy vidí především ve společné marketingové komunikaci - využití PR potenciálu, společném zacílení na tuzemský trh a akvizici nových zákazníků.