Odkaz horolezců československé expedice žije díky závodu dál

18. 2. 2020

Jablonec nad Nisou se v předvečer oficiálního zahájení Jizerské padesátky stal místem setkání těch, kteří před padesáti lety v Peru ztratili své nejbližší a přátele. Na vzpomínkové setkání spojené s předáním číslovaných stříbrných medailí od České mincovny přijela i velvyslankyně Peru, zástupci Libereckého kraje, Jablonce nad Nisou, Liberce a další hosté.

„Jsme tak rády, že si na ty naše muže po tolika letech někdo vzpomněl.“ Shodly se manželky horolezců, kteří zahynuli pod lavinou kamení, sněhu a bahna před padesáti lety při zemětřesení v peruánských Andách. Na slavnostní předávání stříbrných pamětních číslovaných medailí Huascarán Peru 1970 přišli zástupci většiny rodin. V důstojném prostředí Jabloneckého kulturního a informačního centra s koloritem fotografií jednoho ze zahynuvších horolezců Viléma Heckela se sešlo i mnoho významných hostů.

„Jsme poctěni přítomností vzácného hosta, peruánské velvyslankyně Liliany De Olarte de Torres Muga, která společně členem představenstva České mincovny, Alešem Brixem předávala rodinám jejich pamětní medaile. Letos jsme se velmi rádi stali partnerem Jizerské 50, která běží jako Memoriál expedice Peru 1970. Tuto medaili z mosazi dostává také každý závodník ke svému startovnímu balíčku,“ uvedla Lenka Klimentová, koordinátor projektu České mincovny. Velvyslankyně ve zdravici pro přítomné zmínila, že při tehdejším tragickém zemětřesení zahynulo 70 000 Peruánců.

„Moc mne to dojalo. Jménem všech členů expedice bych chtěl poděkovat autorům,“ uvedl bratr Ivana Bortela, Boris, na adresu České mincovny. „My jsme v tom nehráli žádnou roli a přesto si nás všimli a pozvali na setkání,“ poznamenala s dojetím v hlase vdova po Milanu Černá, Jaroslava Holinová. Na počest všech se chystala zajet také Jizerskou 25.

Medaile v mimořádné emisi Česká mincovna razila podle návrhu akademického sochaře Jiřího Dostála a autorem fotografie na číslovaném blistru je Jiří Hladík, který před čtvrt stoletím pod Huascarán připravil expedici s některými pozůstalými k památníku věnovaném československým horolezcům.

„Liberecký kraj je krajem mincovním. Na našich mincích a medailích vzdáváme hold významným osobnostem českého i světového věhlasu. Kdo jiný než my bychom tuto trvalou připomínku na horolezce měli realizovat,“ dodal Aleš Brix z České mincovny. Své číslo na hraně medaile má ale šestnáct kusů. Patnáct si převzali nejbližší z rodin horolezců. V pořadí první následný kus je určen při charitativní účely. Česká mincovna jej hodlá vydražit. „Zatím jednáme, nechceme předjímat a zveřejňovat více,“ upozornila Lenka Klimentová.

Stříbrné nečíslované medaile získali od České mincovny také nejlepší tři Češi a tři Češky v závodě na padesát kilometrů.

Medaile Huascarán 1970

Jde mimořádnou a přísně limitovanou emisi medaile, podle návrhu renomovaného medailéra a bývalého ředitele Střední umělecko-průmyslové a Vyšší odborné školy Jablonec, akademického sochaře Jiřího Dostála, u příležitosti 50. výročí tragédie v Peru, kde pod kamennou lavinou zahynulo 15 československých horolezců, převážně z Liberecka.

Díla tohoto medailéra jsou zárukou mimořádného uměleckého zpracování s prioritou jeho ukotvení v regionu. Umělec žije a pracuje v Janově nad Nisou, brány do Jizerských hor, kde se Jizerská 50 běží. Avers pojal autor jako shora padající monumentální pohoří s Huscaránem přes nápis Peru a rok expedice na jména jednotlivých zahynuvších horolezců, jenž jsou řazeni abecedně. Revers je koncipován s hladkým mincovním polem a výrazným reliéfem, kterému dominují atributy závodu J50. Masivní číslovka 50 evokuje v tomto případě nejen délku závodu, ale současně i výročí tragédie. Šikmo přes čísla vedou rovnoběžně běžecké lyžařské stopy.

Medaile z obecného i drahého kovu má průměr 37 mm. U použitého materiálu Ag, pak má medaile váhu 1 troyské unce ryzího stříbra, tedy 31.1 gramu. Opis na hraně obsahuje název emitenta Česká mincovna, a.s., u 16 číslovaných kusů pořadové číslo. Medaile z mosazi jsou baleny v ochranné kapsli a papírové krabičce. Medaile ze stříbra jsou v ochranné kapsli usazeny do kartonového blistru o rozměrech 14 x 9 centimetrů. Lícní strana nese jako hlavní prvek fotografii Huascaránu od Jiřího Hladíka, název produktu a emitenta, pořadové číslo. Součástí grafického zpracování druhé strany blistru je primárně česko-anglický popis příběhu z medaile s obvyklými závaznými náležitostmi certifikátu k produktu tohoto charakteru.

Česká mincovna