Lidice a Ležáky

Pavel Nedvěd v České mincovně. Jeho zlaté vlasy jsou odteď na zlaté minci

Fotbalový vicemistr Evropy, držitel Zlatého míče a viceprezident klubu Juventus Turín si z Jablonce nad Nisou odváží zlato. Osobně totiž vyrazil minci, na které je jeho vlastní portrét.

Česká mincovna českým fotbalistům vzdává hold pravidelně a Pavel Nedvěd je jednou z největších hvězd, kterou její výtvarníci měli tu čest převést do žlutého kovu.

Pavel Nedvěd do Mincovny přijel přímo z Turína, kde žije a kde pracuje v Juventusu jako fotbalový funkcionář.

Hned na začátek ho tu čekalo překvapení: ze záznamu ho pozdravil Josef Masopust, druhý český držitel Zlatého míče, který byl legendou o dvě generace starší. Pomalu se tak zakončuje celá kapitola mincovní série Československé fotbalové legendy. Pavlu Nedvědovi kromě Masoputa předcházela jména jako Antonín Panenka, Zdeněk Nehoda, Karel Poborský a další. Sérii zakončí v dubnu poslední fotbalista, „svou“ minci získá vytáhlý útočník Jan Koller.

„Být ve společnosti Josefa Masopusta, toho největšího z nás, samozřejmě vyvolává pocity hrdosti. Dívali jsme se na něj jako malí kluci a pro všechny z nás byl velkou inspirací,“ komentoval ražbu mince se svým vyobrazením Pavel Nedvěd v jablonecké České mincovně a dodal: „A k dobrému pocitu ještě přispívá, že výtěžek z prodeje mincí s námi fotbalisty připadne nadaci pomáhající fotbalovým internacionálům, kteří neměli dříve tolik a štěstí a možností se svou hrou zaopatřit na stáří.“

Pavel Nedvěd razí svoji zlatou minci

Neutuchající zájem

Ti všichni mají portrét ve zlatě a stříbře. Především o zlaté mince s podobiznami slavných fotbalistů je obrovský zájem. Málokterá je však přímo u Mincovny ještě k mání. Mimochodem, i Pavel Nedvěd již přijel vyrazit jeden z posledních exemplářů, který si následně z Mincovny odvezl. „Fotbalisté na mincích táhnou. Sběratelé si je nebývale cení a tak odhadujeme aktuální cenu vyprodaných emisí, včetně té Pavlovy, na zhruba 15 tisíc korun a výše,“ uvádí obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix a radu má jen jednu: „U všech mincí poskytujeme možnost rezervace předem.“

Zlatá o váze čtvrtiny troyské byla k mání za 11 450 korun. Stříbrná o váze 29 gramů je stále k dispozici a fanoušci si tak přeci jen mohou minci Pavla Nedvěda ještě domů odnést, dají za ni 1 450 korun.

Ze série, která je věnována československém fotbalu, jde část výtěžku do Nadace fotbalových internacionálů, která mnohé legendy podporuje. Jak při poslední ražbě uvedl Karel Poborský, ne všichni fotbalisté, kteří se v minulosti dostali až na vrchol, mohli počítat s odpovídajícími honoráři. Proto vznikla nadace, která je po konci jejich kariéry podporuje a kam Česká mincovna ze svých emisí přispívá. „Na konci loňského roku činil náš celkový příspěvek již přes 660 000 Kč. S přihlédnutím k letošním prodejům mince Pavla Nedvěda odhaduji, že budeme aktuálně zhruba na tři čtvrtě milionu,“ uzavírá Brix.