V Plzni se o víkendu představí stříbrné mistrovské medaile

Česká mincovna představí dvě nové pamětní medaile věnované „Plzeňskému double“ klubů FK Viktoria Plzeň a HC Škoda Plzeň. Stane se tak v sobotu 5. října v areálu plzeňského pivovaru na letošním Pilsner Festu. Stříbrné medaile budou k dostání v prostorách podnikové prodejny za 500 Kč, zakoupit bude možné i variantu z mosazi a to za 50 Kč.

„Plzeňský double je v republice pojmem. V historii obou ligových soutěží se takovýto úspěch doposud žádným mimopražským celkům nepodařil. Proto jsme ve spolupráci s oběma kluby a plzeňským magistrátem připravili na letošní podzim připomínku této události,“ řekl Tomasz Surdy, ředitel divize VIP a korporátní klienti České mincovny.

Medaile nesou z jedné strany loga obou plzeňských celků, z druhé strany pak znak města Plzně. Autorkami návrhu jsou dvě talentované absolventky jablonecké medailérské školy Irena Hradecká a Petra Kobrlová. Medaile spatří světlo světa v omezeném nákladu, stříbrných vyrazí mincovna pouhých 250 ks, mosazných pak 7 500 ks. Zajímavostí je, že se nejedná se o první podobnou aktivitu České mincovny v Plzni. „Před dvěma lety jsme vyrazili deset tisíc mosazných penízků s plzeňským andělíčkem. Dalo se jimi platit v místních obchodech a restauracích,“ uzavírá Surdy.

Letošní Pilsner Fest se představí v nové podobě. V hudební sekci se na dvou pódiích se představí to nejlepší z české hudební scény, namátkou skupiny Čechomor nebo Kryštof. Bohatý doprovodný program představí například prezentace tradičních pivovarnických řemesel, která si budou moci návštěvníci vyzkoušet, třeba i v dobových kostýmech. Tahákem je také vyvrcholení mezinárodní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender o titul nejlepšího výčepního plzeňského ležáku na světě.