Zlatá investiční medaile s motivem 2000korunové bankovky

Česká mincovna a.s. vydává v pořadí druhou investiční zlatou medaili ze série „České bankovky na českých medailích“.

Stejně jako na bankovce, i na medaili je hlavním motivem podobizna světoznámé operní pěvkyně Emy Destinnové (1878 – 1930) v době její největší slávy. Je doplněna grafickým listem s portrétem Emy Destinnové, který je číslován a signován autorem, akademickým malířem Oldřichem Kulhánkem. Medaile spojuje výtvarné, sochařské a rytecké umění.

Toto významné umělecké dílo rozšiřuje kvalitní medailérskou tvorbu České mincovny. Jeho koupě znamená dvojí investici - do drahého kovu a jedinečného uměleckého díla.

Autorem návrhu medaile je akademický malíř Oldřich Kulhánek, autor českých bankovek a renomovaný umělec. Akademický sochař Vladimír Oppl, autor české dvacetikorunové mince, vytvořil na základě grafického návrhu sádrový model, z něhož se odvíjí zpracování ražebních nástrojů. Dílo pak k dokonalosti dovedl rytec mincovny Luboš Lietava, který se ryteckou prací podílel již na mnoha českých mincích a medailích.

Centrálním motivem averzní strany medaile je portrét zpěvačky. Inspirací pro tvorbu portrétu byly fotografie z inscenace opery Madam Butterfly v Metropolitní opeře v New Yorku. Její oduševnělá tvář je znázorněna z podhledu. Ve vlasech má na levé straně vpletenou snítku vavřínové ratolesti s plody, jež poukazuje na její něžný a romantický charakter.

Reverzní strana je apoteózou hudby. Základ tvoří vnitřní prostor písmene „D“, iniciály pěvkyně, stylizovaného do tvaru strunného hudebního nástroje připomínajícího oblými tvary housle. V horní části je zakomponována hlava Múzy hudby a lyriky Euterpé, ověnčená listy a plody vavřínu. Hlava bohyně vystupuje z nástroje, který je na svém spodním okraji ozdoben opět listy vavřínu.

Investiční medaile bude zhotovena z ryzího zlata zpracovaného rakouskou mincovnou. Její hmotnost bude 1 kilogram, průměr 85 mm, provedení standard, hrana hladká, číslovaná.

Medaile bude zabalena v plastové kapsli zasazené do etue z tmavého dřeva a opatřena číslovaným certifikátem autenticity.

Ražba proběhne na hydraulickém medailovém lisu, síla potřebná k naražení medaile činí 610 tun.

Startovací cena medaile je 1 200 000 Kč za jeden kus a bude vydána v omezeném nákladu 100 kusů.
Česká mincovna opět očekává o tuto mimořádnou ražbu mezi investory a sběrateli značný zájem.

Datum emise bylo stanoveno na 23. března 2011.