Česká mincovna a Nadace VIZE 97 uctí odkaz Václava Havla pamětní medailí

Česká mincovna vydává ve spolupráci s Nadací Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 pamětní medaili „Václav Havel“. Slavnostní ražby v Jablonci nad Nisou se 22. března, v den svých narozenin, zúčastní také Dagmar Havlová. Výtěžkem z prodeje medailí, který se může vyšplhat až ke dvěma milionům korun, mincovna podpoří projekty nadace.

„Medaili vydáváme na počest zesnulého prezidenta, jehož přínosu si velice vážíme. Když se potvrdí námi očekávaný velký zájem tuzemské i zahraniční veřejnosti, mohla by nadace z prodaných kusů dostat až 1,9 milionu korun,“ vysvětlil ředitel a člen představenstva České mincovny Radek Šulta.

„Jsme rádi, že vydáním pamětní medaile můžeme důstojně uctít památku pana prezidenta a těší nás také, že jsme ve společnosti Česká mincovna nalezli nového, významného partnera Nadace VIZE 97.“ konstatoval Vangelis Zingopis, vedoucí kanceláře Nadace VIZE 97.

Zlatá půluncová medaile o průměru 28 mm vychází v nákladu 700 kusů a prvních sto kusů bude očíslováno. Stříbrná uncová medaile o průměru 37 mm vychází v nákladu 3000 kusů, z toho polovina bude kolorovaných. Projekt má přitom výrazně charitativní charakter. Z každé prodané medaile, která bude ve zlatě stát 25 000 Kč a ve stříbře 2000 Kč, dostane nadace 1000, resp. 400 Kč. Tedy téměř vše, co po odečtení nákladů zbude z prodejní ceny.

Hlavním motivem přední strany medaile je portrét Václava Havla doplněný daty jeho narození a smrti. Motiv reverzní strany zaujímá centrálně umístěný podpis Václava Havla v opisu doplněný dvoujazyčným mottem „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí“.

„Medaili uvedeme na trh v den slavnostní ražby, zájemci ji však mohou na www.ceskamincovna.cz rezervovat již nyní,“ uvedl obchodní ředitel České mincovny Tomasz Surdy.

Česká mincovna vzdala hold Václavu Havlovi již v roce 2003, kdy vydala zlatou a stříbrnou medailí k příležitosti deseti let jeho prezidentství. O tři roky dříve Václav Havel Českou mincovnu osobně navštívil a dostal zde darem unikátní stříbrnou pamětní minci s raženým hologramem. V roce 1999 mincovna realizovala zakázku na ražbu medaile k příležitosti příchodu třetího milénia. Tato medaile byla určena pro Prezidentskou kancelář, o Vánocích 1999 pak Václav Havel tuto medaili předal jako dar papeži Janu Pavlu II.

TECHNICKÉ PARAMETRY MEDAILÍ „VÁCLAV HAVEL“

ZLATÁ O RYZOSTI 999.9/1000
Hmotnost: 15,55 g (1/2 trojské unce)
Průměr: 28 mm
Náklad: 700 ks (prvních 100 ks očíslováno)
Provedení: proof (vysoký lesk)
Cena: 25 000 Kč vč. DPH
Příspěvek Nadaci VIZE 97: 1000 Kč / prodaný kus

STŘÍBRNÁ O RYZOSTI 999/1000
Hmotnost: 31,1 g (1 trojská unce)
Průměr: 37 mm
Náklad: 3000 ks (z toho 1500 ks kolorovaných)
Provedení: proof (vysoký lesk)
Cena: 2 000 Kč vč. DPH
Příspěvek Nadaci VIZE 97: 400 Kč / prodaný kus

***
Česká mincovna sídlící v Jablonci nad Nisou svým vznikem navázala na dlouholetou tradici ražby mincí na území Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Po celou dobu své existence je výhradním a jediným oprávněným dodavatelem oběžných a pamětních mincí pro potřeby České národní banky. Na svém kontě má i ražbu oběživa pro zahraničí centrální banky. Rozvíjí vlastní výrobu pamětních medailí, medailonků, Smart mincí a replik historických platidel. Zabývá se také distribucí zlatých investičních slitků.

***
Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 má poměrně široký okruh zájmů, což vyplývá ze zaměření jejích zřizovatelů a z tradic, na něž navazuje. Nadace působí hlavně v oblasti sociální, zdravotnické, vzdělávací a kulturní, příležitostně organizuje nebo podporuje různé počiny na poli péče o lidská práva a rovněž reaguje na aktuální potřeby společnosti. Nadace se přitom snaží – v duchu svého názvu – hledat a podporovat především to, co míří do budoucna, to, co se dnes může někomu zdát méně důležité nebo dokonce okrajové, co se ale teprve časem zhodnotí, to, co má povahu příkladu či modelu, co je spíš dalekozraké než krátkozraké, co má rys průkopnictví či vizionářství. Menšími finančními částkami Nadace zároveň jednorázově i pravidelně podporuje nejrůznější organizace a jednotlivce, kteří naléhavě potřebují pomoc.